Gratis patroon – Jasmine haltertop

(linkshandig)

Eindelijk is het dan zover. Mijn eerste poging om een blog te maken met daarin mijn haakbelevenissen en patronen die ik stap voor stap uit ga leggen met tekst en foto’s. Omdat de zomer er aan komt en het festivalseizoen weer begint leek het me leuk om daarmee aan de slag te gaan. Ik heb een superleuk topje gehaakt wat niet al te moeilijk is en die je in een paar uurtjes klaar hebt.

Benodigdheden voor dit patroon maat M:

50% bamboo, 50% katoen garen in de kleur wit

150 gr. ongeveer 300 meter

3.5 mm haaknaald

Borduurnaald

Schaar

Meetlint

Gebruikte steken:

Clusters van bijvoorbeeld 4 dubbele stokjes. Je haakt eerst de dubbele stokjes maar laat de lus op de naald. Dit doe je 4x. Bij de laatste haal je het garen door alle lussen zodat je een groepje van vier dubbele stokjes hebt en sluit met een vaste. Dit kan ik elke gewenste hoeveelheid.

De Puff steek wordt gemaakt aan de onderkant van de top. Deze wordt als volgt gemaakt. Haak 5 losse, haal de draad door de eerste steek en trek hem wat hoger op, sla draad om de naald en herhaal dit nog 4 keer, dan haal je de draad door alle lussen en sluit met een vaste. Haak 5 losse, haak een halve vaste in de eerste steek, haak 3 losse, haak 1 vaste in de hoek van de volgende rij. Herhaal tot je tot het midden van de top bent gekomen.

Afmeting proeflapje:

16 stokjes = 10 cm, 10 rijen = 10 cm voor maat M. Als je een kleinere top wil kan je eventueel wat dunner garen en haaknaald proberen. Voor een grotere maat geldt een dikker garen en een grotere haaknaald. Ook kan je onderaan de top extra rijen maken tot de lengte die je prettig vindt. De basis voor deze top wordt uitgelegd en gaandeweg krijg je vanzelf het gevoel hoe het verder gaat. Zelfs een beginnend haker kan het.

💡Tip: als je vrij los haakt en je merkt dat er teveel ruimte tussen de stokjes komt kan je ook een geschakeld stokje maken. Ik zal kijken of ik er een duidelijke uitleg van kan maken in een andere blog. Op YouTube zijn al wel filmpjes te vinden.

Instructies:

Haak een ketting van 7 losse. Haak een halve vaste in de eerste losse en sluit de ring.

  • Toer 1: haak 7 losse (= 1 dubbel stokje + 3 losse), haak een cluster van 4 dubbele stokjes. * 3 losse, 1 dst, 1x cluster 4 dst* herhaal *.* tot je 5 clusters, 5 dubbele stokjes hebt en 10x 3 losse. Sluit met een halve vaste.
  • Toer 2: haak 6 losse, 1 stokje in dezelfde steek. * 3 losse, 1 stokje bovenop cluster, 5 losse, halve vaste in eerste steek (picot), 3 losse, ( 1 stokje, 3 losse, 1 stokje) in dubbel stokje van vorige toer *, herhaal *.* 4 keer. Haak een halve vaste in de derde losse van het eerste stokje.
  • Toer 3: haak halve vasten tot de 3 losse ruimte. Haak 4 losse (= 1 dst) + 1 dst, 2 losse, haak een cluster van 2 dst, 2 losse, haak 4 clusters van 2 dst in de 5 losse ruimte (picot) met tussen de clusters 2 losse. Sluit met een halve vaste.
  • Toer 4: haak 3 losse, 1 vaste in 2 losse ruimte, 3 losse, 1 vaste in volgende 2 losse ruimte, 3 losse, 1 vaste in hoek, 3 losse, 1 vaste in dezelfde hoek. Herhaal dit rondom. Sluit met een halve vaste.
  • Toer 5: haak 3 losse, 2 stokjes in 2 losse ruimte, 1 stokje in vaste, in hoek haak 2 stokjes, 2 losse, 2 stokjes. Herhaal dit rondom. Knip draad af maar laat een stukje over om het netjes weg te werken.

Maak in een hoek je garen vast en haak 3 losse, haak in dezelfde ruimte nog een stokje. Haak stokjes (of geschakelde stokjes) in elke steek tot de volgende hoek. Haak 2 stokjes, 2 losse, 2 stokjes in de 2 losse ruimte, haak tot de volgende hoek stokjes. Haak 2 stokjes in die 2 losse ruimte. Draai je werk. Herhaal deze toer 10 keer. Begin en eindig de toer met 2 dubbele stokjes. (Als je de top groter wil dan ga je door tot de gewenste lengte)

Wanneer je bij toer 10 bent, of de gewenste lengte, werk je stokjes tot het midden. *De laatste 2 steken laat je onbewerkt. Keer je werk. Haak halve vasten tot de derde steek. Haak 3 losse. Haak stokjes in elke steek tot het einde van de rij. Haak 2 stokjes in de laatste steek* herhaal deze toeren tot je 5 stokjes overhoudt.

Haak 5 losse, haal de draad door de eerste steek en trek hem wat hoger op, sla draad om de naald en herhaal dit nog 4 keer, dan haal je de draad door alle lussen en sluit met een vaste. Haak 5 losse, haak een halve vaste in de eerste steek, haak 3 losse, haak 1 vaste in de hoek van de volgende rij. Herhaal tot je tot het midden van de top bent gekomen.

Aanbeland in het midden van de top ga je vanuit het midden een begin maken voor de andere kant. Haak halve vasten tot je bij het derde stokje bent aangekomen. Haak dan 3 losse, haak stokjes tot het einde. In de laatste steek haak 2 stokjes. Herhaal de toeren zoals bij de andere kant.

Zo ziet je topje eruit als beide zijden klaar zijn. Optioneel kunnen er schouderbandjes aan gemaakt worden. Zie foto waar de bandjes zitten. Je begint onderin de hoek en haakt langs de schuine zijde om deze netjes af te werken.

Maak onderin de hoek het garen vast en haak 4 losse, 1 vaste in de volgende rij, 3 losse, 1 vaste in volgende rij. Herhaal dit tot je bij het pentagram bent. Dan haak je een basisketting (filmpjes kan je vinden op YouTube en zie foto’s). Voor dit patroon haakte ik een basisketting (schouderbandje) van ca 80 cm lang. De lengte moet lang genoeg zijn aan beide kanten zodat je hem door de onderste hoeken kan weven en dan op je rug kan vastknopen. Kijk maar naar foto 4. Niet zo moeilijk denk ik.

Knip 6 strengen garen af. 3 strengen voor de ene hoek van het pentagram aan het nekgedeelte en 3 voor de andere. Vouw de 3 strengen dubbel en haal ze door een hoek en maak het vast. Je kan de 6 strengen vlechten. Doe dit ook bij de andere kant. Werk alle draadjes weg en klaar is kees.

De top is klaar! En…viel het mee? Graag hoor ik of het een beetje te volgen was. Mocht het toch wat lastig zijn dan komt het toch goed want ik ben bezig om er een YouTube filmpje van te maken.

Dit patroon is van Nathalie Snoeijen – haken & patronen ©️-2019. Het is gratis. Je mag het niet verkopen. Gehaakte topjes wel want die heb jij gemaakt. Als je het topje gemaakt hebt zou ik het superleuk vinden als ik op Facebook of Instagram of via een berichtje de resultaten zie. Daar maak je me heel blij mee. Ik zou het leuk vinden als je me tagged in je bericht.

Dit patroon is gratis maar je mag je altijd steunen via Paypal.me/nathaliesnoeijen . Ook zal het patroon als een printbare .pdf op Etsy kunnen worden aangeschaft.

Neem bij vragen gerust contact met mij op.

Een gedachte over “Gratis patroon – Jasmine haltertop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s